Шануємо пам'ять видатних українців

2017-11-19

/Files/images/IMG-70ab6494e00da7329dc845197e26f552-V.jpg

Українська земля багата на видатні постаті. Неоціненний внесок у розвиток української духовності за роки служіння зробив Герой України Владика Володимир (Сабодан). Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир відомий як проповідник, богослов, духовний письменник. Живим словом, сповненим духовною мудрістю та художніми образами, Володимир торкався самої душі людини, вчив увазі до людей, терпінню і любові, якими він згуртовував усіх навколо себе. У всіх ситуаціях він залишався людиною з великим, люблячим та вірним серцем, завжди близьким до кожного. Спочилий Предстоятель живе у серцях та думках українців, а його благі справи продовжує Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира.

Прикладом прилучення юних громадян України до духовних скарбів нації є Всеукраїнська виставка-конкурс дитячих малюнків, в якому другій рік поспіль беруть участь юні ніжинські художники, вихованці Ніжинського Будинку дітей та юнацтва. Метою проведення цього просвітницького проекту є ознайомлення дітей з постаттю Владики Володимира, поглиблене вивчення та популяризація його творчої спадщини.

В рамках конкурсу розглядаються дитячі роботи у двох номінаціях: «Портрет Блаженнішого Митрополита Володимира» та «Ілюстрація до авторського вірша Блаженнішого Митрополита Володимира». Організатором виставки є Просвітницький центр Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира, а партнерами проекту цього року стали Управління культури Дарницької в місті Києві державної адміністрації та Палац культури «Дарниця».

Натхнені благодатним поетичним талантом Блаженнішого Митрополита Володимира наші митці не тільки отримали чудову нагоду проявити себе у творчості, а, головне, збагатитися духовно, відчути радість та особливу енергію світлих образів поезії Владики. Його вірші надихнули дітей на створення чудових малюнків-ілюстрацій, 20 з яких було надіслано на конкурс.

19 листопада 2017 року у Палаці культури «Дарниця» м. Києва відбулося відкриття ІІ Всеукраїнську виставку-конкурс дитячих малюнків «Пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира присвячується...», в який взяли участь роботи понад 200 юних художників віком від 6-17 років з різних куточків України (з Києва, Білої Церкви, Слов’янська та Дружківки (Донецька область), Ніжина, Рівного, Харкова, Драбова (Черкаська обл.), Дніпра, Івано-Франківська, Сумської, Рівненської, Київської областей та ін.), а своїм виступом прикрасили свято ще 100 дітей. Зі сцени лунали поетичні рядки Блаженнішого Митрополита Володимира та музичні твори на його вірші.

Крім виставки у фойє Палаці культури «Дарниця» для усіх присутніх діяли цікаві майстер-класи з декоративно-прикладного мистецтва «Солоне тісто» та «Декоративна свічка», де кожен міг спробувати себе у нових видах творчості.

Найочікуванішим моментом заходу для учасників звісно стала церемонія нагородження переможців. Відкрила церемонію нагородження керівник Просвітницького Центру Фонду Ксенія Зозуля. Цього року оцінювали роботи виставки – конкурс поважні члени журі, в тому числі: голова журі – духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, співорганізатор виставки та член журі конкурсу, начальник Управління культури Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації, Наталія Мельничук, Заслужений художник України, член Національної спілки художників України, майстер традиційного народного мистецтва Йосип Осташинський, художниця, член Національної спілки художників України, викладач Київського Національного університету технологій та дизайну Ольга Гальчинська, художниця, майстриня з техніки батик, дизайнер одягу Інна Валітова.

Переможцем конкурсу від НБДЮ стала Чугуєва Анастасія (гурток «Творча майстерня»), інші вихованці Хоменко Ю. В. та Коросько Р. В отримали подяки. На згадку про свято дітлахи отримали подарунки від Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира.

Незмінним атрибутом церемонії було символічне пригощання бубликами, до яких були прикріплені вислови-настанови від Владики Володимира. А улюблені митрополитові ромашки діти уносили з собою зі свята зображеними на кольорових повітряних кульках.

«Задовольнятися тим, що маєш, іти туди, де ти потрібен, і робите те, що необхідно» – і сьогодні ці слова Його Блаженства звучать як духовний заповіт нащадкам творити благородні справи гідні світлої пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира. Саме такої високої оцінки заслуговують організатори Всеукраїнської виставки-конкурсу дитячих малюнків «Пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира присвячується...». Вихованці Ніжинського БДЮ, що взяли участь у конкурсі, та їх педагоги вражені чудовою організацію та змістовним наповненням свята, яке влаштував Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира.

Дякуємо організаторам за щиру, теплу атмосферу свята, чуттєві концертні номери, корисні майстер-класи, численні подарунки, увагу не тільки переможцям, а й усім учасникам конкурсу! Сподіваємось, що ми ще неодноразово долучимось до ваших дуже цінних для розвитку дитячої творчості та духовності заходах.

Кiлькiсть переглядiв: 492

Коментарi